Gode råd for selvkateterisering med et engangskateter

Engangkateter er den foretrukne metoden for å tømme blæren når man ikke er i stand til å tisse på vanlig måte. Det er enkelt å bruke og samtidig hygienisk. I tillegg har kateterbrukeren selv stor kontroll over hvor og når de ønsker å tømme blæren med et engangskateter. Det skal bare føres inn og fjernes igjen når blæren er tømt.

Kompakte engangskatetre er enkle å ha med på farten

Når du beveger deg utenfor hjemmet, kan det være fint å ikke ha med seg sine standard engangskatetre – her kan kompakte katetre være en bedre løsning. Vanlige engangskatetre er lengre og tar derfor mer plass i vesken, lomma eller hvor du nå enn oppbevarer dine katetre på farten. Derfor velger mange de kompakte engangskatetrene, som er langt mer diskrete å ha med seg.

Coloplast har utviklet en serie av kompakte engangskatetre, nemlig SpeediCath Compact. Katetrene er mindre enn tradisjonelle katetre, og fås både for menn og kvinner.

 

3 gode tips for selvkateterisering med et engangskateter

Menn og kvinner selvkateteriserer ikke på samme måte – dog er hovedtrekkene for selve kateteriseringsprosessen de samme. Derfor er ikke rådene nedenfor en grundig veiledning i hvordan man kateteriserer, men heller ment som gode råd som gir en idé om hvordan selvkateterisering foregår uavhengig av kjønn.

På nettet finnes det i dag mange grundige veiledninger og gjennomganger for hvordan du selvkateteriserer med et engangskateter. Disse kan supplere opplæringen i selvkateterisering som du har fått fra en lege eller sykepleier. Å skulle selvkateterisere krever nemlig grundig opplæring, veiledning og øvelse. Derfor bør du ikke bare starte med prosessen på egen hånd uten først å ha fått hjelp fra profesjonelle.

 

Hygieniske forhold er en nødvendighet

Rene og ordentlige forhold er nøkkelen til å unngå bakterier og risiko for infeksjoner ved selvkateterisering. Hygiene bør derfor være en topprioritet hver gang du skal i gang med å kateterisere. Omgivelsene dine skal være rene, romslige og ha god belysning, og du skal selvfølgelig sørge for å vaske hendene grundig før du starter med prosessen.

I tillegg er det lurt å finne fram alt du trenger før du starter med selve prosessen. Det er ikke nødvendig å pakke ut alt før du skal bruke det, siden det helst skal være så sterilt og rent som mulig før innføring.

Det kan være nødvendig å justere stillingen for full tømming av blæren

Det finnes forskjellige preferanser for hvilken stilling som er både mest behagelig og enklest når kateteret skal føres inn i urinrøret for å tømme blæren. Noen foretrekker å stå, mens andre synes det er mest behagelig å sitte.

For å få blæren tømt helt under selvkateterisering kan det være nødvendig å justere på kateteret under tømmingen. Blæren bør være tømt når urinen ikke lenger renner, hvorpå du sakte kan fjerne kateteret.

Pakk bort alt og kast det

Når du er ferdig med å kateterisere, skal alt selvfølgelig pakkes bort og kastes i søppelkassen. Bruker du et målebeger, tømmes dette i toalettet og skylles med kaldt vann. Etterpå er det viktig å vaske hendene grundig igjen, så bakterier ikke overføres.

Bestill gratis vareprøver på engangskatetre med Coloplast Care

Med mange engangskatetre på markedet kan det være vanskelig å finne fram til akkurat det kateteret som passer for deg, dine behov og livsstil. Å velge det riktige engangskateteret vil gjøre selvkateterisering enklere, og du vil føle deg tryggere med hele prosessen.

Medlemmer av Coloplast Care har mulighet til å bestille gratis vareprøver hjem på alle engangskatetrene Coloplast forhandler. På den måten kan du hjemme i fred og ro prøve ut de forskjellige engangskatetrene, slik at du kan finne det som passer for deg. Melder du deg inn i Coloplast Care, har du i tillegg også tilbudet om å få hjelp av Coloplasts egne sykepleiere, som kan hjelpe deg med å finne fram til det eller de engangskatetrene du bør prøve først.