Bli klokere på kvinner og kateterisering

Er du kvinne, og trenger du å bruke et kateter for å kunne tømme blæren for urin? Det kan virke både overveldende og uoversiktlig å skulle sette seg inn i hvilket kateter man bør velge. Hvor langt bør kateteret være? Hvilket materiale er best? Slike spørsmål og mange flere er bare noen av de tanker og mulige bekymringer nye kateterbrukere kan ha. Ønsker du å vite mer om hva du bør være oppmerksom på når du velger kateter, kan du lese mer om ulike katetre og andre relevante faktorer nedenfor.

Hva er et kateter?

Et kateter er et lite rør med små hull, som du fører inn i blæren via urinrøret. Ved å bruke et kateter kan du tømme blæren når det ikke er mulig å late vannetpå normal måte. Det finnes forskjellige typer katetre, og hvilken type som passer for deg avhenger av dine behov. Felles for alle katetre er at de har samme funksjon – å hjelpe deg med å tømme blæren.

Et populært valg blant kateterbrukere er engangskatetre. Denne typen kateter fører du selv inn i blæren, tømmer blæren for urin og fjerner kateteret igjen når blæren er tom. Det er viktig at du tømmer blæren helt hver gang du kateteriserer. På den måten unngår du resturin i blæren, som kan forårsake bakterier og potensielle urinveisinfeksjoner.

Som navnet indikerer, kan engangskatetre kun brukes én gang, og derfor må de kastes etter bruk. Når man bruker engangskatetre, må man bruke dem flere ganger daglig for å tømme blæren – på samme måte som man går på toalettet flere ganger daglig for å late vannet.

Hva skal du være oppmerksom på når du som kvinne skal velge et kateter?

Fordi det finnes en del forskjellige typer katetre til kvinner, som både kommer i ulike former og størrelser, kan det være vanskelig å finne ut hvilket kateter du som kvinne bør velge. Nedenfor listes en rekke faktorer du med fordel kan se nærmere på når du skal velge kvinnekatetre. Det er alltid lurt  å drøfte valget av kateter med egen lege eller annet helsepersonell.

Katetre med eller uten overflatebehandling:

Katetre med overflatebehandling reduserer risikoen for infeksjoner og langvarig skade på urinrørets slimhinne. Du kan få katetre med overflatebehandling, og du kan få katetre med gel som må plasseres i vann for å aktivere den hydrofile overflaten.

Katetermateriale:

Katetre produsert i PVC inneholder bløtgjøringsmidler, kjent som ftalater, som muligens kan være skadelige for kroppen og miljøet. Katetre produsert i silikon trenger ingen bløtgjøringsmidler. Katetre produsert i polyuretan (PU) er et fast og fleksibelt materiale som ikke inneholder bløtgjøringsmidler.

Urinveissystemet hos kvinner og kateterisering

Urinveissystemet hos både menn og kvinner består av nyrene, urinlederne, urinblæren og urinrøret. Kvinners urinrør er kortere enn menns, noe som ofte gjør kateteriseringsprosessen lettere og til tider raskere. Det korte urinrøret og dets plassering nær endetarmen forårsaker også at blærebetennelser forekommer hyppigere hos kvinner enn menn, fordi kolibakterier har lettere for å komme inn i blæren.

Hjelp og veiledning til kateterisering for kvinner

Er du i tvil om hvilket kateter som er mest optimalt for din kropp og dine behov, skal du vite at det er hjelp å få. Du kan både ta en prat med din egen lege eller annet helsepersonell. Du kan også kontakte Coloplasts sykepleier via det gratis og uforpliktende tilbudet Coloplast Assistanse.

Du kan kontakte sykepleierne telefonisk på nummeret 22 57 50 20 alle hverdager fra kl. 09:00-16:00, eller du kan sende dem en e-post på adressen assistanse@coloplast.com, og en sykepleier vil svare deg så raskt som mulig.